Klaus Iohannis, prezent la un summit crucial pentru viitorul UE. Șeful statului va pleda pentru aderarea Republicii Moldovei și Ucrainei

Klaus Iohannis, prezent la un summit crucial pentru viitorul UE. Șeful statului va pleda pentru aderarea Republicii Moldovei și Ucrainei
Publicat: 12/12/2023, 13:24
Actualizat: 12/12/2023, 13:25

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de miercuri până vineri, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest şi la Consiliul European, context în care va susţine luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, „progresele substanţiale făcute de cele două state în ceea ce priveşte reformele trebuind să fie recunoscute adecvat de către Uniunea Europeană.”

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va susţine acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum şi deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, la momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare. El va insista, totodată, pe accelerarea procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest.

Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest va avea loc miercuri şi va aborda evoluţiile înregistrate de la ultima reuniune în acest format, care a avut loc la Tirana, în decembrie 2022, şi sprijinul oferit statelor din Balcanii de Vest de către Uniunea Europeană.

Summit-ul va prilejui și discuţii ale liderilor privind abordarea provocărilor comune şi consolidarea parteneriatului şi a cooperării UE – Balcanii de Vest în actualul context geopolitic, inclusiv din perspectiva impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei la nivelul partenerilor regionali.

Klaus Iohannis va reitera sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii

Preşedintele va sublinia că extinderea este, înainte de toate, „o oportunitate de creştere şi dezvoltare, care ar trebui să aducă mai multă unitate pe continentul european, o convergenţă îmbunătăţită, precum şi politici sectoriale puternice, care să asigure beneficii pentru toţi cetăţenii europeni”.

În cadrul discuţiilor vor fi abordate teme deosebit de importante şi complexe, printre care extinderea UE, revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027, sprijinul pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, securitatea şi apărarea, migraţia, precum şi viitoarea Agendă Strategică a UE.

În ceea ce priveşte revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027, preşedintele Iohannis va pleda pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană şi care să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, precizează sursa citată.

Referitor la discuţiile privind măsurile de susţinere pentru Ucraina, în contextul războiului, preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea adoptării unui pachet cuprinzător de sprijin.

Discuții și despre situația aprinsă din Orientul Mijlociu

Cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis va insista pe necesitatea implicării sporite a Uniunii Europene în regiune în vederea protecţiei civililor

De asemenea, în ceea ce priveşte viitoarea Agendă Strategică, preşedintele Iohannis se va pronunţa pentru continuarea reflecţiei şi a dezbaterilor în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a viitoarei Agende Strategice a Uniunii şi va reitera necesitatea formulării priorităţilor pentru următorul ciclu instituţional, care trebuie să reflecte consolidarea unităţii UE şi a încrederii între statele membre UE.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Calendarul premierului Marcel Ciolacu privind aderarea României la Schengen: Aerian în martie 2024 și după iulie pe cale rutieră

ANALIZĂ | Ce ar însemna schimbarea poziției Austriei în negocierile pentru Schengen. Asul din mâneca premierului Marcel Ciolacu

VIDEO | Cum arată bugetul pe 2024, după ce Boloș l-a prezentat liberalilor/ Ciucă: „7,3% din PIB merg la investiții/ Închidem 2023 cu deficit de 5,5%”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Șoferii români vor fi supravegheați. Noul sistem Big Brother de pe autostrăzi și drumuri naționale
Un telefon care a făcut istorie revine în prim-plan. Mulți români l-au adorat
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×